Μια συνεργασία που …. έσταξε μέλι ΠΟΠ

Η συνεργασία μας με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου για την καταχώριση της ονομασίας Μέλι Κισσούρι στο μητρώο των προϊόντων της Ε.Ε. με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο εκτελεστικός κανονισμός για την καταχώριση της ονομασίας Μέλι Κισσούρι. Το Μέλι Κισσούρι είναι μέλι ανθέων και πιο συγκεκριμένα είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρύστου από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Εrica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή. Το Μέλι Κισσούρι είναι το τρίτο ελληνικό μέλι ΠΟΠ, μετά από το μέλι ελάτης Μαινάλου Βανίλια και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, που έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της Ε.Ε.

Η προσπάθεια για την καταχώριση της ονομασίας ξεκίνησε το 2019 με την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μελιού και της συσχέτισης αυτών με την περιοχή στην οποία παράγεται. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα των προδιαγραφών του προϊόντος που συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο που υποβλήθηκε στην αρμόδια εθνική αρχή. Μετά την έγκριση των προδιαγραφών και τη διαβίβαση του αιτήματος στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία όλα τα επιμέρους θέματα που ζητήθηκε να διευκρινιστούν.

Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε παράλληλα και την αφορμή για την έναρξη αντίστοιχης προσπάθειας για την καταχώριση δύο ακόμη φημισμένων ονομασιών από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η εταιρία μας σε συνεργασία με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καρύστου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ολοκληρώνουν σύντομα και τον φάκελο για την καταχώριση των ονομασιών Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου για την εξαιρετική συνεργασία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, την ΕΝΕL GreenPower για τη χρηματοδότηση του έργου και τα στελέχη του αρμόδιου Τμήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΥπΑΑΤ για την πολύτιμη συμβολή τους.

e-mail @ Simbiosis

Not readable? Change text. captcha txt
GreekEurope Skip to content