Αυθεντικά προϊόντα της ελληνικής γης … για όσο μένουμε σπίτι

Οι επόμενοι μήνες θα θέσουν σε δοκιμασία πολλές επιχειρήσεις. Κάποιες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους, κάποιες θα προχωρήσουν σε down sizing, κάποιες, λίγες μόνο, θα δουν να εκτινάσσονται οι πωλήσεις και τα κέρδη τους.

Οι επιχειρήσεις που συνθέτουν τον κλάδο του αγροδιατροφικού τομέα, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι μάλλον θα επηρεαστούν αρνητικά αν και όχι δραματικά. Αναμφίβολα θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη καθίζηση των πωλήσεων τους. Κυρίως επιχειρήσεις μικρού μεγέθους και τοπικής εμβέλειας. Όπως επίσης σίγουρο είναι ότι πολλές νέες επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα. Το ίδιο έγινε και με την οικονομική κρίση του 2008. Μια κρίση που μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της χώρας μας διαθέτει ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ποιο είναι αυτό; Τα ποιοτικά μας προϊόντα.

Προϊόντα που καλλιεργούνται σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της χώρας μας, προϊόντα που παράγονται με ήπιες μεθόδους, προϊόντα που ενσωματώνουν δεκαετίες τοπικών παραδοσιακών πρακτικών, προϊόντα που έχουν χαρίσει ή έχουν πάρει το όνομά τους από την περιοχή που παράγονται.

Πατάτα Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης, Φυστίκι Αιγίνης, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Ξυνομυζήθρα Κρήτης, Ξερά σύκα Κύμης, Φασόλια Πρεσπών, Μαστίχα Χίου, Πράσινες ελιές Χαλκιδικής, ελαιόλαδο Σητείας, Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Μαυροδάφνη Πατρών  είναι μόνο μερικά από τα 250 και πλέον αυθεντικά ελληνικά προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Υπεύθυνοι για την παραγωγή τους μερικοί χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι που καθημερινά μοχθούν, καλλιεργώντας τα χωράφια τους και εκτρέφοντας τα ζώα τους, ενσωματώνοντας στα προϊόντα αυτά την αξία που τους αρμόζει, αλλά και μερικές δεκάδες επιχειρήσεων μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας που εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν νοθεύονται με άλλα κατώτερης ποιότητας.

Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν. Έχουμε την υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε. Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι, τα αναζητούμε στα καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν κοντά μας. Μπορεί μερικά από αυτά να μην τα βρούμε, καθώς κυκλοφορούν μόνο σε τοπικό επίπεδο. Αύριο, μεθαύριο όμως, όταν θα έχουμε τη ευκαιρία να επισκεφτούμε ξανά τα χωριά μας και τα νησιά μας συνεχίζουμε να τα αναζητούμε…. για να τα γευτούμε.


 Δρ. Νίκος Διαμαντίδης
Γενικός Διευθυντής της Simbiosis η οποία παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης επιχειρησιακών αποφάσεων για επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα project management, κλαδικών/τομεακών αναλύσεων και  οργάνωσης συστημάτων πληροφόρησης που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

 

e-mail @ Simbiosis

Not readable? Change text. captcha txt
GreekEurope Skip to content