Υποσιτισμός vs Παχυσαρκία

Σε κάποια μέρη του κόσμου παλεύουν για να εξαλείψουν την πείνα. Σε άλλα παλεύουν για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία. Στη μέση στέκει η ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή. Διατροφή που θα ικανοποιεί τις διαιτητικές μας ανάγκες  χωρίς να υποσκάπτει την υγεία μας.

Διατροφικά προϊόντα που παράγονται στη μία άκρη της γης και καταναλώνονται στην άλλη άκρη της γης. Τρόφιμα που έχουν ενοχοποιηθεί ως ανθυγιεινά είτε λόγω της σύστασής τους είτε λόγω της παρουσίας σε αυτά υπολειμμάτων επιβλαβών ουσιών που δεν έχουν εντοπιστεί ή ανιχνευθεί κατά την πορεία τους προς το πιάτο μας. Προϊόντα που καταναλώνονται γιατί έτσι επιτάσσουν οι καταναλωτικές τάσεις που διαμορφώνονται από influencers. Τρόφιμα που κάποιοι έχουν κρίνει ότι είναι πιο επικερδές να τα πετάξουν από το να τα διανείμουν σε άπορους. Και από την άλλη μερικές δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν σωστά. Συμπεριλάβετε στην εξίσωση και μερικές ακόμη δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που πασχίζουν να ακολουθήσουν κάποια μορφή δίαιτας προκειμένου να επαναφέρουν το υπερβολικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν όλο αυτά δεν συνθέτουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα διαβάστε μερικά ακόμη. Ενώ η παραγωγή βασικών τροφών όπως τα δημητριακά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων συνεχίζει να διευρύνεται. Μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των δαπανών της βιομηχανίας τροφίμων για την προώθηση και τη διαφήμιση των προϊόντων της αν διοχετεύονταν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού θα σώζονταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ζωές. Πολλές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων έχουν ήδη εξαφανιστεί. Τη θέση τους έχουν πάρει νέες, ελάχιστες στον αριθμό, ποικιλίες αλλά με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά (αποδόσεων, ανθεκτικότητας κλπ). Προσθέστε σε όλα αυτά ουσίες όπως ενισχυτικά γεύσεων και αρωμάτων, τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και αναρωτηθείτε εκ νέου: Πόσο μπορεί ακόμη να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Σαν σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και τιμούμε την 75η επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Πολλά θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε αλλά μόνο λίγα από αυτά θα συγκρατήσουμε. Και την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουμε ….

 

_______________________________________________________________________

Δρ. Νίκος Διαμαντίδης
Γενικός Διευθυντής της Simbiosis η οποία παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης επιχειρησιακών αποφάσεων για επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα project management, κλαδικών/τομεακών αναλύσεων και  οργάνωσης συστημάτων πληροφόρησης που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
e-mail @ Simbiosis

Not readable? Change text. captcha txt
GreekEurope Skip to content